Kutu, pergi jauh-jauh!!

Masalah kutu memang menjadi mimpi ngeri hamper kepada setiap ibu bapa. Tanda-tandanya ialah gatal yang kuat pada permukaan kulit kepala disertai tanda merah pada permukaan kepala, leher dan belakang telinga. Kutu rambut disebabkan tidak hanya pada factor kebersihan, tetapi juga boleh berjangkit dari orang lain, seperti kawan sekolah dan ahli keluarga yang lain. Atasi masalah ini dengan:

 1. Gunakan ubat kutu khas yang boleh dibeli di farmasi atau kedai ubat. Anda juga boleh menggunakan cara tradisional seperti membasuh rambut anak dengan air lemon. Tunggu sehingga setengah jam kemudian basuh pula denga air cuka yang bercampur dengan air suam untuk menghancurkan telur kutu.
 2. Sentiasa memotong pendek rambut anak perempuan anda yang mempunyai kutu. Jika anak lelaki, sebaiknya cukur habis rambut mereka
 3. Gunakan sikat yang bergerigi rapat kerana sikat jenis ini dipercayai berkesan untuk mencari kutu dan telur kutu. Lakukan saat anda menyikat rambut si kecil supaya mereka tidak menolak untuk dicari kutu
 4. Perhatikan kebersihan anak-anak. Bersihkan rambut mereka setiap hari. Periksa kebersihan cadar dan tempat tidur. Pastikan ia bebas daripada debu dan serangga kecil.

(sumber: Pa&Ma)

Advertisements

One thought on “Kutu, pergi jauh-jauh!!

 1. Masalah kutu memang menjadi mimpi ngeri hamper kepada setiap ibu bapa. Tanda-tandanya ialah gatal yang kuat pada permukaan kulit kepala disertai tanda merah pada permukaan kepala, leher dan belakang telinga. Kutu rambut disebabkan tidak hanya pada factor kebersihan, tetapi juga boleh berjangkit dari orang lain, seperti kawan sekolah dan ahli keluarga yang lain. Atasi masalah ini dengan:
  1.Gunakan ubat kutu khas yang boleh dibeli di farmasi atau kedai ubat. Anda juga boleh menggunakan cara tradisional seperti membasuh rambut anak dengan air lemon. Tunggu sehingga setengah jam kemudian basuh pula denga air cuka yang bercampur dengan air suam untuk menghancurkan telur kutu.
  2.Sentiasa memotong pendek rambut anak perempuan anda yang mempunyai kutu. Jika anak lelaki, sebaiknya cukur habis rambut mereka
  3.Gunakan sikat yang bergerigi rapat kerana sikat jenis ini dipercayai berkesan untuk mencari kutu dan telur kutu. Lakukan saat anda menyikat rambut si kecil supaya mereka tidak menolak untuk dicari kutu
  4.Perhatikan kebersihan anak-anak. Bersihkan rambut mereka setiap hari. Periksa kebersihan cadar dan tempat tidur. Pastikan ia bebas daripada debu dan serangga kecil.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s